-
1.
cecha czegoś, co ma smak podobny do cytryny lub octu albo czegoś fermentującego -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
Na szczególne wyróżnienie zasługiwały podane na deser śliwki zapiekane z lodami i kolorowym pieprzem. Kwaśność owoców kontrastowała ze słodyczą kulki lodów, a pieprz dodawał zaskakującej w deserze pikanterii.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Smakosz wiosenny, Polityka 2009-04-04
Niezależnie od różnic stanowych, charakterystyczne cechy kuchni polskiej to tłustość, ostrość, kwaśność i słoność potraw.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce : od średniowiecza do czasów współczesnych, 2005
Grzegorz wypił ostatni kieliszek. Wino straciło smak, pozostawiając zgagę i kwaśność w ustach.
źródło: NKJP: Włodzimierz Kowalewski: Powrót do Breitenheide, 1998
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kwaśność
kwaśności
D. kwaśności
kwaśności
C. kwaśności
kwaśnościom
B. kwaśność
kwaśności
N. kwaśnością
kwaśnościami
Ms. kwaśności
kwaśnościach
W. kwaśności
kwaśności
Inne uwagi
Zwykle lp