-
kulin.
wędlina przyrządzana z podrobów zmielonych na gładką masę oraz tłuszczu, mająca osłonkę z jelita lub tworzywa sztucznego
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
-
- 10, 20... dekagramów, 100, 200... gramów, pół kilo kiszki podgardlanej
przepis na kiszkę podgardlaną
- jeść; zrobić kiszkę podgardlaną
-
|
Przykładami wędlin podrobowych są: kiszka kaszana wyborowa jęczmienna, [...] kiszka krwista, kiszka pasztetowa z kaszą manną, kiszka podgardlana [...].
źródło: Internet
|
|
Kiszki kaszane, krwawe lub podgardlane, obmyć w letniej wodzie i zanurzywszy na parę minut do gorącej wody, aby się rozgrzały i później nie pękały, obetrzeć je na sucho i smażyć powoli na słoninie lub maśle, aż się z obu stron skórka przypiecze.
źródło: NKJP: Plebejskie jadło, Dziennik Polski, 2002-04-20
|
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
ż, odmienny:
kiszka ,
podgardlana
-
Data ostatniej modyfikacji: 13.03.2014