kiszka podgardlana

  • kulin.  wędlina przyrządzana z podrobów zmielonych na gładką masę oraz tłuszczu, mająca osłonkę z jelita lub tworzywa sztucznego
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  podgardlanka
    • 10, 20... dekagramów, 100, 200... gramów, pół kilo kiszki podgardlanej
      przepis na kiszkę podgardlaną
    • jeść; zrobić kiszkę podgardlaną
  • Przykładami wędlin podrobowych są: kiszka kaszana wyborowa jęczmienna, [...] kiszka krwista, kiszka pasztetowa z kaszą manną, kiszka podgardlana [...].

    źródło: Internet

    Kiszki kaszane, krwawe lub podgardlane, obmyć w letniej wodzie i zanurzywszy na parę minut do gorącej wody, aby się rozgrzały i później nie pękały, obetrzeć je na sucho i smażyć powoli na słoninie lub maśle, aż się z obu stron skórka przypiecze.

    źródło: NKJP: Plebejskie jadło, Dziennik Polski, 2002-04-20

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    ż, odmienny:  kiszka ,  podgardlana 
  • Zob. też:

    pasztetowa

Data ostatniej modyfikacji: 13.03.2014