-
2.
żółty ser produkowany z mleka krowiego, mający podłużny, walcowaty kształt -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: ser
-
- ser salami
-
Nie kupimy już sera żółtego tańszego niż po 15 zł za kilogram. Edamski, gouda czy podlaski kosztują 19,99 zł za kg, salami i zamojski 20,99 zł za kg.
źródło: NKJP: (MSZ): Drożyzna, Życie Podkarpackie, 2007-03-10
[...] dwa z zakładów produkujących żywność w naszym powiecie, otrzymały od powiatowego lekarza weterynarii zatwierdzenie do handlu uprawniające do eksportowania produktów na rynki unijne. Są to Spółdzielnia Mleczarska w Łużnej produkująca ser salami oraz ser gryficki oraz zakład mięsny Angela z Męciny Wielkiej.
źródło: NKJP: (HGA): Po żywność - bez obaw, Gazeta Krakowska, 2007-02-06
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. salami
salami
D. salami
salami
C. salami
salami
B. salami
salami
N. salami
salami
Ms. salami
salami
W. salami
salami
-
wł. salami 'l.mn. od salame'
z wł. salare 'solić, peklować'