korczyk

  • dawna jednostka objętości sypkich produktów, stosowana po 1764 roku, stanowiąca 1/2, 1/12 lub 1/16 korca
  • KATEGORIE FIZYCZNE

    Ilość, liczby i liczenie

    szczegółowe określenia ilości

  • Podstawową jednostką miary dla produktów sypkich był jednak korzec, który dzielił się na 4 ćwiertnie i 16 (lub 12) korczyków i 32 (lub 24) miary. Inny podział korca, to 2 korczyki (półkorce) i 8-12 miarek, 32 garnce.

    źródło: NKJP: (L.P.): O dawnych miarach w Polsce, EKO-U Nas nr 35, 2005

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. korczyk
    korczyki
    D. korczyka
    korczyków
    C. korczykowi
    korczykom
    B. korczyk
    korczyki
    N. korczykiem
    korczykami
    Ms. korczyku
    korczykach
    W. korczyku
    korczyki
  • Zob. korzec

CHRONOLOGIZACJA:
1568, SPXVI
Data ostatniej modyfikacji: 21.03.2019