-
dawna jednostka objętości sypkich produktów, stosowana po 1764 roku, stanowiąca 1/2, 1/12 lub 1/16 korca
-
KATEGORIE FIZYCZNE
Ilość, liczby i liczenie
szczegółowe określenia ilości
-
|
Podstawową jednostką miary dla produktów sypkich był jednak korzec, który dzielił się na 4 ćwiertnie i 16 (lub 12) korczyków i 32 (lub 24) miary. Inny podział korca, to 2 korczyki (półkorce) i 8-12 miarek, 32 garnce.
źródło: NKJP: (L.P.): O dawnych miarach w Polsce, EKO-U Nas nr 35, 2005
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
m3
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
M. |
korczyk
|
korczyki
|
|
D. |
korczyka
|
korczyków
|
|
C. |
korczykowi
|
korczykom
|
|
B. |
korczyk
|
korczyki
|
|
N. |
korczykiem
|
korczykami
|
|
Ms. |
korczyku
|
korczykach
|
|
W. |
korczyku
|
korczyki
|
|
-
CHRONOLOGIZACJA:
1568,
SPXVI
Data ostatniej modyfikacji: 21.03.2019