-
1.
mała bułka -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: bułka
-
Nabieramy łyżką ciasto w dłonie, formujemy małe, okrągłe bułeczki, które obtaczamy w otrębach, maku, siemieniu albo płatkach owsianych.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
Na stołach ustawia wspaniałe malarskie aranżacje z mięs, warzyw, owoców morza, maleńkich bułeczek, kruchych babeczek na jeden kęs, wytrawnych ptysiów, pasztetów i śledzi.
źródło: NKJP: Maryla Musidłowska: Towarzystwo Gastronomiczne serwuje, Gazeta Wyborcza, 1997-11-06
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. bułeczka
bułeczki
D. bułeczki
bułeczek
C. bułeczce
bułeczkom
B. bułeczkę
bułeczki
N. bułeczką
bułeczkami
Ms. bułeczce
bułeczkach
W. bułeczko
bułeczki
-