peptyd

  • biochem.  organiczny związek chemiczny powstały przez połączenie cząsteczek aminokwasów, które są składnikiem wszystkich białek
  • CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA

    Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego

    części ciała, elementy i substancje składowe

    • aminokwasy i peptydy, lipidy i peptydy
  • Według najnowszych danych [...] w pięciu pierwszych stopniach zaawansowania można przynajmniej zatrzymać postępowanie choroby. Wyodrębniono peptyd, który reguluje w mózgu stymulację tlenku azotu – zarówno w chorobie Parkinsona, jak i Alzhaimera.

    źródło: NKJP: JUSTYNA KOZAK: Blisko Nobla Więcej azotu!, Polska Głos Wielkopolski, 2005-06-16

    Każdy, kto spotkał się z biologią w stopniu wystarczającym do poznania bardzo ogólnej struktury białek, wie z pewnością, że dominują w nich aminokwasy w formie L. Tymczasem peptydy budujące ścianę bakterii zawierają także aminokwasy w formie D.

    źródło: NKJP: Internet

    Cynk bierze udział w syntezie białka na etapie powstawania peptydów oraz poprzez udział w biosyntezie tryptofanu [...].

    źródło: NKJP: Bożena Barczak, Wojciech Kozera, Krystian Nowak, Edward Majcherczak: Wpływ nawożenia saletrą amonową z mikroelementami na plon ziarna i białka owsa odmiany Komes, Biuletyn IHAR, 2006-01-01

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. peptyd
    peptydy
    D. peptydu
    peptydów
    C. peptydowi
    peptydom
    B. peptyd
    peptydy
    N. peptydem
    peptydami
    Ms. peptydzie
    peptydach
    W. peptydzie
    peptydy

    Inne uwagi

    Zwykle lm

  • internac.

    ang. peptide

    fr. peptide

    niem. Peptid

    z gr. peptidia 'strawne'

CHRONOLOGIZACJA:
1922, NFJP
Data ostatniej modyfikacji: 11.05.2019