-
1.a
roślina mająca jadalne pędy pokryte liśćmi przypominającymi łuski, pierzaste liście w górnej części oraz drobne, czerwone, niejadalne owoce -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny uprawne
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa -
hiperonimy: roślina
-
Szparagi dobrze obroniły się przed wiosenną suszą, ponieważ schowane w kopcach, czerpały wilgoć z głębszych warstw gleby.
źródło: NKJP: Radosław Osiński: Smaczne białe karpy: Dziennik Bałtycki, 2000-06-14
Słońce świeciło jaskrawo, grządki pachniały koprem, szparagi wybujały w wiotkie choinki...
źródło: NKJP: Wojciech Żurkowski: Za kurtyną mroku: zabawa w chowanego, 1995
Liście szparaga są przekształcone w łuski.
źródło: Internet: rosliny.urzadzamy.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. szparag
szparagi
D. szparaga
szparagów
C. szparagowi
szparagom
B. szparaga
rzadziej szparag
szparagi
N. szparagiem
szparagami
Ms. szparagu
szparagach
W. szparagu
szparagi
Inne uwagi
Zwykle lm
-
wł. asparago
z łac. asparagus
Nazwa rośliny z łac. ma podobne brzmienie we wszystkich językach europejskich, w pol. prawdopodobnie za pośrednictwem wł. - szparagi były znane jako warzywo jadalne w Polsce już w XVI w., wówczas pod nazwą asparaga, aszparak.