-
1.b
jadalny pęd szparaga - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: warzywo
-
- białe, zielone szparagi
- konserwowe szparagi
- szparagi z puszki
- główki szparagów
- wiązki szparagów
-
Na dużym półmisku kelner poukładał szparagi i polał je roztopionym masłem.
źródło: NKJP: Marek Krajewski, Koniec świata w Breslau, 2003
Połówki ugotowanych szparagów białych lub zielonych [...] owijam w plastry szynki.
źródło: NKJP: Jacek Szczerba, Club sandwich i inne kanapki, Gazeta Wyborcza, 1998-04-17
Pierwszy Polak zjadł szparaga na początku XVIII wieku.
źródło: Internet: www.blekitnawstazka.pimr.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. szparag
szparagi
D. szparaga
szparagów
C. szparagowi
szparagom
B. szparaga
rzadziej szparag
szparagi
N. szparagiem
szparagami
Ms. szparagu
szparagach
W. szparagu
szparagi
Inne uwagi
Zwykle lm
-
wł. asparago
z łac. asparagus
Nazwa rośliny z łac. ma podobne brzmienie we wszystkich językach europejskich, w pol. prawdopodobnie za pośrednictwem wł. - szparagi były znane jako warzywo jadalne w Polsce już w XVI w., wówczas pod nazwą asparaga, aszparak.