jajożyworodność
-
biol. cecha gatunków, które rozmnażają się w ten sposób, że zarodki po zapłodnieniu rosną w organizmie matki wewnątrz jaj, następnie młode wykluwają się tuż po złożeniu jaj lub bezpośrednio przed nim
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat zwierząt
budowa i funkcjonowanie organizmów zwierzęcych -
Wprawdzie część gadów to zwierzęta jajożyworodne, czyli takie, u których młode opuszcza organizm matki zaraz po przebiciu skorupki jajka. [...] Ale już na przykład żółwie oraz krokodyle składają regularne jaja. Natomiast u ptaków nie występuje jajożyworodność i jajo musi być zniesione i wysiedziane.
źródło: NKJP: Adam Wajrak: Rewolucja w ewolucji, Gazeta Wyborcza, 1997-03-29
Żyworodność spotykana jest także u innych zwierząt: ryb, niektórych gatunków gadów, płazów czy owadów, przybiera u nich jednak inną formę - zarodek rozwija się również w ciele matki, ale wewnątrz jaja i wylęga się z niego dopiero przed (czasem w trakcie lub bezpośrednio po) opuszczeniem dróg rodnych. Taki sposób rozmnażania nazywany jest jajożyworodnością.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jajożyworodność
jajożyworodności
D. jajożyworodności
jajożyworodności
C. jajożyworodności
jajożyworodnościom
B. jajożyworodność
jajożyworodności
N. jajożyworodnością
jajożyworodnościami
Ms. jajożyworodności
jajożyworodnościach
W. jajożyworodności
jajożyworodności
Inne uwagi
Zwykle lp
-