jajożyworodność

  • biol.  cecha gatunków, które rozmnażają się w ten sposób, że zarodki po zapłodnieniu rosną w organizmie matki wewnątrz jaj, następnie młode wykluwają się tuż po złożeniu jaj lub bezpośrednio przed nim
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat zwierząt

    budowa i funkcjonowanie organizmów zwierzęcych

  • Wprawdzie część gadów to zwierzęta jajożyworodne, czyli takie, u których młode opuszcza organizm matki zaraz po przebiciu skorupki jajka. [...] Ale już na przykład żółwie oraz krokodyle składają regularne jaja. Natomiast u ptaków nie występuje jajożyworodność i jajo musi być zniesione i wysiedziane.

    źródło: NKJP: Adam Wajrak: Rewolucja w ewolucji, Gazeta Wyborcza, 1997-03-29

    Żyworodność spotykana jest także u innych zwierząt: ryb, niektórych gatunków gadów, płazów czy owadów, przybiera u nich jednak inną formę - zarodek rozwija się również w ciele matki, ale wewnątrz jaja i wylęga się z niego dopiero przed (czasem w trakcie lub bezpośrednio po) opuszczeniem dróg rodnych. Taki sposób rozmnażania nazywany jest jajożyworodnością.

    źródło: NKJP: Internet

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. jajożyworodność
    jajożyworodności
    D. jajożyworodności
    jajożyworodności
    C. jajożyworodności
    jajożyworodnościom
    B. jajożyworodność
    jajożyworodności
    N. jajożyworodnością
    jajożyworodnościami
    Ms. jajożyworodności
    jajożyworodnościach
    W. jajożyworodności
    jajożyworodności

    Inne uwagi

    Zwykle lp

CHRONOLOGIZACJA:
1952, E. Grabda, Słownik zoologiczny, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 23.07.2019