kwasowość
-
chem. cecha roztworów elektrolitów, w których jest przewaga stężenia jonów wodorowych nad stężeniem jonów wodorotlenowych
-
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii -
- kwasowość gleby, mleka, podłoża, środowiska
- zasadowość lub kwasowość
-
Zadanie polegało na szczegółowym sprawdzeniu właściwości torfu, ziemi, gliny oraz piasku. Zaczęliśmy od pomiaru kwasowości pH przy pomocy papierków lakmusowych, po uprzednim dodaniu różnego rodzaju substancji chemicznych, np. kwasu solnego.
źródło: NKJP: W botanicznym ogrodzie, Dziennik Zachodni 2008-09-15
Zwykła aktywność życiowa organizmów, zmieniając kwasowość środowiska sedymentacji, może więc powodować rozpuszczanie jednego bądź drugiego. Zakwaszenie, czyli obniżenie pH, powoduje wzrost rozpuszczalności węglanu wapnia, soli słabego kwasu i mocnej zasady.
źródło: NKJP: Jerzy Dzik: Dzieje życia na ziemi: wprowadzenie do paleobiologii, 1992
Jeden z lepszych poziomów kwasowości zauważyć możemy w ziarnach afrykańskich kawowców – etiopskich lub kenijskich ziarnach o słodkiej kwasowości, smakiem kojarzącej się z pomarańczą lub czarną porzeczką. Ziarna o dobrej kwasowości są z reguły tymi jasno palonymi [...]
źródło: Internet: czajnikowy.com.pl
Kwasowość i zasadowość substancji mierzona jest w skali od 1 do 14 stopni pH ... Odczyn pH poniżej 7 wskazuje na środowisko kwaśne [...]
źródło: Internet: yoga-mag.pl/
- Jeśli kwasowość jest zbyt wysoka, wino jest niesmaczne, nawet jeśli owoce wydają się słodkie - wyjaśnia.
źródło: NKJP: Agnieszka Wójcińska: Siedem cnót winiarza, Polityka, 2007-11-17
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kwasowość
kwasowości
D. kwasowości
kwasowości
C. kwasowości
kwasowościom
B. kwasowość
kwasowości
N. kwasowością
kwasowościami
Ms. kwasowości
kwasowościach
W. kwasowości
kwasowości
Inne uwagi
Zwykle lp
-