-
2.
spoż. maszyna cukiernicza służąca do rozgniatania lub rozcierania czegoś na masę -
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Urządzenia i maszyny
rodzaje urządzeń i maszyn -
Podczas pierwszego miażdżenia masy orzechowej należy wałki walcówki ustawić w takiej pozycji, aby pomiędzy nimi znajdowała się szczelina, co umożliwia rozdrobnienie orzechów, a nie powoduje ich roztarcia, przy kolejnym miażdżeniu masy wałki walcówki należy dokręcić, aby dokładniej zmiażdżyć masę i uzyskać drobnoziarnistą strukturę.
źródło: Internet: mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska
Rozpoczynającego prywatną działalność cukiernika koledzy wsparli nie tylko finansowo, ale również sprzętowo, dając podstawowe, najpotrzebniejsze maszyny typu ubijaczka czy walcówka. Co ciekawe, wyprodukowana nie fabryczną, ale rzemieślniczą metodą ubijaczka przetrwała i służy w zakładzie do dziś.
źródło: Internet: lowiczanin.info/strykow-slodki-jubileusz-mala-cukiernia-z-dluga-tradycja/
Do rozdrabniania i mielenia maku, migdałów, orzechów, sera niezbędne są urządzenia takie, jak [...] trójwalcówka (walcówka) oraz młynki.
źródło: Izabela Rosiak: Użytkowanie maszyn i urządzeń, 2007 (slideshare.net)
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. walcówka
walcówki
D. walcówki
walcówek
C. walcówce
walcówkom
B. walcówkę
walcówki
N. walcówką
walcówkami
Ms. walcówce
walcówkach
W. walcówko
walcówki
-