czapati
ćapati
ciapata
-
kulin. pszenny placek popularny w kuchni indyjskiej
-
- chapati
- ćapati
- ciapata
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: placek
-
- Czasem tęsknię za Indiami. [...] Tam były czapati, orzechy, żułem betel (liść rośliny jadalnej, farbujący usta na czerwono, zaspokajający głód), który jest dobry na trawienie, ładnie pachnie i chroni zęby przed próchnicą.
źródło: NKJP: Maria Giedz: Sprzedawca dywanów, Dziennik Bałtycki, 2000-08-04
W kuchni makrobiotycznej mąki z pełnego przemiału używane są do pieczenia chleba, czapati, ciast, do wyrobu makaronów, naleśników, kremów, sosów i innych potraw.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
Gospodynie w Hunzie pieką swoje czapati na kuchennej blasze, tak jak piekło się dawniej w Polsce tzw. podpłomyki.
źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. czapati
czapati
D. czapati
czapati
C. czapati
czapati
B. czapati
czapati
N. czapati
czapati
Ms. czapati
czapati
W. czapati
czapati
-
hind. ćapati / czapati / chapati 'cienki, pszenny placek, podstawa kuchni azjatyckiej, używany zamiast sztućców do nabierania innych potraw'
Wyraz występuje w językach grupy indoaryjskiej - hindi, marathi, urdu i bengalskim.