czapati

chapati

  • kulin.  pszenny placek popularny w kuchni indyjskiej
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  placek
  • - Czasem tęsknię za Indiami. [...] Tam były czapati, orzechy, żułem betel (liść rośliny jadalnej, farbujący usta na czerwono, zaspokajający głód), który jest dobry na trawienie, ładnie pachnie i chroni zęby przed próchnicą.

    źródło: NKJP: Maria Giedz: Sprzedawca dywanów, Dziennik Bałtycki, 2000-08-04

    W kuchni makrobiotycznej mąki z pełnego przemiału używane są do pieczenia chleba, czapati, ciast, do wyrobu makaronów, naleśników, kremów, sosów i innych potraw.

    źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993

    Gospodynie w Hunzie pieką swoje czapati na kuchennej blasze, tak jak piekło się dawniej w Polsce tzw. podpłomyki.

    źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: n2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. czapati
    czapati
    D. czapati
    czapati
    C. czapati
    czapati
    B. czapati
    czapati
    N. czapati
    czapati
    Ms. czapati
    czapati
    W. czapati
    czapati
  • hind. ćapati / czapati / chapati 'cienki, pszenny placek, podstawa kuchni azjatyckiej, używany zamiast sztućców do nabierania innych potraw'

    Wyraz występuje w językach grupy indoaryjskiej - hindi, marathi, urdu i bengalskim.

CHRONOLOGIZACJA:
1873, Dziennik Poznański, nr 81, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 27.04.2020