paćka
-
pot. gęsta, półpłynna masa o nieprzyjemnym wyglądzie, powstała z czegoś rozmokłego lub rozgotowanego
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii -
I jeszcze szpinak, ale nie tę paćkę z mrożonki, tylko świeże liście ...
źródło: Internet: zwierciadlo.pl
Śnieg zawsze mnie cieszy (no może w formie paćki już nie). ..
źródło: Internet: mrcwojcik.pl/winter-is-coming/
Najpierw blanszuję, albo gotuję brokuły (jeśli gotuję to nie za długo, bo potem jeszcze chwilę będą na patelni, a nie lubię takiej brokułowej paćki), kroję por w cienkie paski i wrzucam warzywa na patelnię.
źródło: Internet: smak-zdrowia.blogspot.com
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. paćka
paćki
D. paćki
paciek
C. paćce
paćkom
B. paćkę
paćki
N. paćką
paćkami
Ms. paćce
paćkach
W. paćko
paćki
-
Inne znaczenie: 'materiał murarski z gliny i słomy'