-
1.b
kulin. przyprawa otrzymywana z suszonych owoców kminu, charakteryzująca się intensywnym, słodko-ostrym smakiem -
Pełna nazwa to: kmin rzymski.
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
Zapach kminu ulatywał z fartucha piekarza. Śmiał się: „Laban sprzedaje, Laban piecze, Laban w oczach klientów rozczynia chleb!”
źródło: NKJP: Bogdan Wojdowski: Chleb rzucony umarłym, 1971
Wszystkie orientalne przyprawy nazywano korzennymi, po szwedzku − pieprzowymi. Jednak był na nie spory deficyt, gdyż musiały być transportowane do Europy drogą morską. Dotyczyło to takich przypraw jak: wanilia, kmin, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa czy papryka.
źródło: NKJP: Magda Brzeska (współpraca Kalina Wojciechowska): Święta po szwedzku, Pinezka.pl, 2008-12
Restauracja ta pokazała klasę po raz kolejny - jako jedyna nie zapomniała o cudownym kminie! Sposób, w jaki się tam kapuśniak w chlebie bosko rozkminia, zasługuje na piątkę.
źródło: NKJP: Tadeusz Płatek: Toż to kwaśnica!, Gazeta Krakowska, 2003-10-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kmin
kminy
D. kminu
kminów
C. kminowi
kminom
B. kmin
kminy
N. kminem
kminami
Ms. kminie
kminach
W. kminie
kminy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
zach. psł. kъminъ
z st.-w.-niem. kumīn 'kminek'
Wyraz zapożyczony do pol. ze st.-w.-niem., a tam z łac. cumīnum i dalej z gr. kýminon, a to ostatecznie ma pochodzenie orientalne, jak sama przyprawa.
-
Zob. też: