-
1.
taki, którego płynna konsystencja zmieniła się w wyniku wytworzenia się grudek -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
czynności związane z przyrządzaniem jedzenia
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii -
[...] tutejsze torty [...] przywodzą mi na myśl produkty zakładów cukierniczych w robotniczej Łodzi późnych lat siedemdziesiątych - margarynowate, słodkie jak ulepek, twarde i zwarzone kremy oraz zmarnowane biszkoptopodobne ciasto.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Gazeta Wyborcza, 1992-05-29
Śniadanie wielkanocne zmąciła kłótnia o zwarzony majonez!
źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Monografia grzechów z dziennika 1978-1989, 2006
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. zwarzony
zwarzony
zwarzony
zwarzone
zwarzona
D. zwarzonego
zwarzonego
zwarzonego
zwarzonego
zwarzonej
C. zwarzonemu
zwarzonemu
zwarzonemu
zwarzonemu
zwarzonej
B. zwarzonego
zwarzonego
zwarzony
zwarzone
zwarzoną
N. zwarzonym
zwarzonym
zwarzonym
zwarzonym
zwarzoną
Ms. zwarzonym
zwarzonym
zwarzonym
zwarzonym
zwarzonej
W. zwarzony
zwarzony
zwarzony
zwarzone
zwarzona
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. zwarzeni
zwarzeni
zwarzone
zwarzone
D. zwarzonych
zwarzonych
zwarzonych
zwarzonych
C. zwarzonym
zwarzonym
zwarzonym
zwarzonym
B. zwarzonych
zwarzonych
zwarzonych
zwarzone
N. zwarzonymi
zwarzonymi
zwarzonymi
zwarzonymi
Ms. zwarzonych
zwarzonych
zwarzonych
zwarzonych
W. zwarzeni
zwarzeni
zwarzone
zwarzone
-