-
spoż.
sól spożywcza otrzymywana poprzez oczyszczenie soli kamiennej, wykorzystywana jako przyprawa oraz jako środek konserwujący
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Ziemia
minerały i pierwiastki
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki
-
|
Wydobycie soli odbywało się przez jej rozpuszczenie w wodzie w komorach eksploatacyjnych, utworzenie w ten sposób solanki i wypompowanie jej na powierzchnię. Solankę poddaje się w warzelni odparowaniu, otrzymując czystą, białą sól warzoną.
źródło: NKJP: Włodzimierz Łęcki: Wielkopolska : przewodnik, 1989
|
|
Jod występuje w wodzie [...], jest także w rybach morskich, rzodkiewce, rzodkwi, pomidorach, ziemniakach [...] oraz soli kamiennej. Dlatego warto zastąpić śnieżnobiałą sól warzoną tą mniej atrakcyjną, ale za to zdrowszą.
źródło: NKJP: Antonina Malinkiewicz: Dieta dla umysłu, 2008
|
|
Tutejsza kopalnia jest największym w Polsce producentem soli kamiennej.[...] Najlepszym dla niej świadectwem jest sama sól. Produkt o wyjątkowych walorach, zawierający pierwiastki śladowe, bezcenne dla organizmu, których próżno szukać w soli warzonej.
źródło: NKJP: Izabela Kolasińska: Co zrobić z kopalnią?, Gazeta Poznańska, 2001-11-23
|
-
typ frazy: nie określono
ż. odmienny:
sól ,
warzona
Data ostatniej modyfikacji: 12.07.2020