-
1.
ciastko pieczone w foremce, mające kształt ściętego stożka -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- krucha babeczka
- babeczka z budyniem, z kremem, z owocami
-
W witrynach sklepowych odbywa się pokaz cukierniczych pyszności – torcików, kokosowych babeczek, cynamonowych ciast [...], owocowych deserów z karmelem i bitą śmietaną.
źródło: NKJP: Mariusz Sieniewicz: Rebelia, 2007
Do dziś pamiętam rozkosz oczekiwania na świeżutkie, ciepłe pączki i babeczki napełnione budyniem.
źródło: NKJP: Jolanta Wachowicz-Makowska: Panienka w PRL-u, 2007
Szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na cienki placek, wylepić nim foremki do babeczek.
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. babeczka
babeczki
D. babeczki
babeczek
C. babeczce
babeczkom
B. babeczkę
babeczki
N. babeczką
babeczkami
Ms. babeczce
babeczkach
W. babeczko
babeczki