-
2.
pot. gęsta, półpłynna masa o nieprzyjemnym wyglądzie, powstała z czegoś rozmokłego lub rozgotowanego -
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Pogoda
zjawiska atmosferyczne -
I niemal topnieje, straszna ciapcia się zrobiła, oby przez noc nie zrobiła się ślizgawka.
źródło: Internet: forum.gazeta.pl
Czy wiśnie do zamrażania dryluje się? Chciałabym zamrozić zapas do ciast. Po rozmrożeniu to raczej będą chyba takie ciapcie, że źle się będzie drylować.
źródło: Internet: wielkiezarcie.com
Śliwki suszone (trzeba je gotować na ciapcię i dopiero to jeść zapijając „wodą” z tej ciapci),
źródło: Internet:infozdrowie24.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. ciapcia
ciapcie
D. ciapci
ciapci
neut ciapć
char C. ciapci
ciapciom
B. ciapcię
ciapcie
N. ciapcią
ciapciami
Ms. ciapci
ciapciach
W. ciapciu
ciapcie
Inne uwagi
Zwykle lp
-