miodek turecki

  • słodka potrawa w postaci bryłek z karmelizowanego cukru z dodatkiem miodu i orzechów, sprzedawana tradycyjnie w Krakowie przy cmentarzach w okresie Wszystkich Świętych
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy


    CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE

    Tradycja

    zwyczaje i obyczaje

  • Przy cmentarzach nie brakowało stoisk z chryzantemami, miodkiem tureckim i innymi słodyczami.

    źródło: NKJP: Wspominając zmarłych: Dziennik Polski, 2005-11-02

    Skoro już wiemy, co pojawiać się zwykło na stole w porządnym krakowskim domu, autorzy zdradzą nam, gdzie obecnie jeszcze nabyć można tradycyjne specjały, takie jak: kiełbasa krakowska, kiełbasa lisiecka, obwarzanki, miodek turecki czy starka krakowska.

    źródło: NKJP: Katarzyna Kromka: Zjeść Kraków, Pinezka.pl, 2006-10

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny: miodek, turecki
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 23.02.2020