-
słodka potrawa w postaci bryłek z karmelizowanego cukru z dodatkiem miodu i orzechów, sprzedawana tradycyjnie w Krakowie przy cmentarzach w okresie Wszystkich Świętych
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE
Tradycja
zwyczaje i obyczaje
-
|
Przy cmentarzach nie brakowało stoisk z chryzantemami, miodkiem tureckim i innymi słodyczami.
źródło: NKJP: Wspominając zmarłych: Dziennik Polski, 2005-11-02
|
|
Skoro już wiemy, co pojawiać się zwykło na stole w porządnym krakowskim domu, autorzy zdradzą nam, gdzie obecnie jeszcze nabyć można tradycyjne specjały, takie jak: kiełbasa krakowska, kiełbasa lisiecka, obwarzanki, miodek turecki czy starka krakowska.
źródło: NKJP: Katarzyna Kromka: Zjeść Kraków, Pinezka.pl, 2006-10
|
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny:
miodek,
tureckiZwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 23.02.2020