-
2.
spoż. szklane lub metalowe naczynie, w którym przeprowadza się destylację cieczy -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem -
hiperonimy: naczynie
-
Winnic tam co prawda w bród, ale o winach charantejskich nikt nawet nie wspomina i nie bez przyczyny - ich żywot jest bezlitośnie krótki, bo zaraz po narodzinach przelewa się je do alembików, z których nie wino już wypływa, lecz koniak.
źródło: NKJP: Francuski notes: Kieliszek słodyczy i gorzka skórka, Dziennik Polski, 2002-03-09
Najpierw mamy wino zrobione w koniakowym regionie. Jest ono białe, lekkie, kwaśne i dosyć nijakie. Przepuszcza się je przez alembik [...] i wychodzi z tego trunek, który w niczym koniaku nie przypomina: przezroczysty, mocny, ostry w smaku, a o zapachu lepiej nie mówić - najczystszy bimber.
źródło: NKJP: Beczka smaku, Dziennik Polski, 2001-02-17
[...] whisky słodowa jest odmianą whisky produkowaną wyłącznie ze słodu jęczmiennego (skiełkowanego jęczmienia); po fermentacji zacier poddaje się w miedzianych alembikach [...] dwukrotnej destylacji do końcowej mocy ok. 68-75 proc.
źródło: NKJP: Wojciech Gogoliński: Szkockie złoto, Gazeta Wyborcza, 1995-03-17
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. alembik
alembiki
D. alembiku
alembików
C. alembikowi
alembikom
B. alembik
alembiki
N. alembikiem
alembikami
Ms. alembiku
alembikach
W. alembiku
alembiki
-
łac. śred. alembicum 'destylator'