lecytyna
-
biochem. związek organiczny stanowiący składnik wszystkich komórek, a zwłaszcza tkanki nerwowej
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Ziemia
minerały i pierwiastki
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego
części ciała, elementy i substancje składowe -
Najwięcej lecytyny znajduje się w soi i jajkach. Niecodziennie jednak stanowią one składniki naszego jadłospisu. Warto więc mieć pod ręką preparat, który je godnie zastąpi.
źródło: NKJP: (mam): Bateria dla mózgu, Dziennik Zachodni, 2001-02-01
Maślanka znana jest od dawna. Ma orzeźwiający, lekko kwaśny smak i jednolitą, białą konsystencję. Zawiera wiele cennych właściwości. W jej skład wchodzą witaminy z grupy B oraz lecytyna.
źródło: NKJP: Izabela Chmielewska: Mleczna rodzina, Dziennik Bałtycki, 2000-10-12
Nasza własna przemiana materii produkuje najlepszą i najczystszą lecytynę, której nie dorówna żadna lecytyna, którą można kupić w aptece. Aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki lecytyny wystarczy często skubać pestki słonecznika, rano zjeść musli z pełnych ziaren zbóż z orzechami i otrębami pszennymi [...].
źródło: NKJP: Antonina Malinkiewicz: Dieta dla umysłu, 2008
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. lecytyna
lecytyny
D. lecytyny
lecytyn
C. lecytynie
lecytynom
B. lecytynę
lecytyny
N. lecytyną
lecytynami
Ms. lecytynie
lecytynach
W. lecytyno
lecytyny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
ang. lecithin
fr. lécithine
niem. Lecithin
z gr. lékithos 'żółtko jaja'