lecytyna

  • biochem.  związek organiczny stanowiący składnik wszystkich komórek, a zwłaszcza tkanki nerwowej
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Ziemia

    minerały i pierwiastki


    CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA

    Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego

    części ciała, elementy i substancje składowe

  • Najwięcej lecytyny znajduje się w soi i jajkach. Niecodziennie jednak stanowią one składniki naszego jadłospisu. Warto więc mieć pod ręką preparat, który je godnie zastąpi.

    źródło: NKJP: (mam): Bateria dla mózgu, Dziennik Zachodni, 2001-02-01

    Maślanka znana jest od dawna. Ma orzeźwiający, lekko kwaśny smak i jednolitą, białą konsystencję. Zawiera wiele cennych właściwości. W jej skład wchodzą witaminy z grupy B oraz lecytyna.

    źródło: NKJP: Izabela Chmielewska: Mleczna rodzina, Dziennik Bałtycki, 2000-10-12

    Nasza własna przemiana materii produkuje najlepszą i najczystszą lecytynę, której nie dorówna żadna lecytyna, którą można kupić w aptece. Aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki lecytyny wystarczy często skubać pestki słonecznika, rano zjeść musli z pełnych ziaren zbóż z orzechami i otrębami pszennymi [...].

    źródło: NKJP: Antonina Malinkiewicz: Dieta dla umysłu, 2008

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. lecytyna
    lecytyny
    D. lecytyny
    lecytyn
    C. lecytynie
    lecytynom
    B. lecytynę
    lecytyny
    N. lecytyną
    lecytynami
    Ms. lecytynie
    lecytynach
    W. lecytyno
    lecytyny

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • ang. lecithin

    fr. lécithine

    niem. Lecithin

    z gr. lékithos 'żółtko jaja'

CHRONOLOGIZACJA:
1872, F. C. Donders, Fizyologia, t. 1, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 23.07.2020