bakalie
-
suszone owoce południowe i orzechy używane jako dodatek do ciast i deserów
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- ciasto, lody z bakaliami
- dodać bakalie
-
Z czasem bakalie stały się bardziej przystępnymi smakołykami i włączono do nich również orzechy łuskane.
źródło: NKJP: Aleksandra Cichocka: Bakalie, Kuchnia nr 12, 1998
Zamówiłem kotlet de volaille oraz krem z bakaliami, a do popijania moja dama zażądała wiśniówki.
źródło: NKJP: Jerzy Stawiński: Piszczyk, 1997
Przygotowujemy nasze ulubione [ciasto] - sernik z brzoskwiniami, ciasto królewskie (to przekładaniec z dużą ilością bakalii i owoców) oraz makowiec.
źródło: NKJP: (r): Wigilia u..., Tygodnik Regionalny „Gazeta Częstochowska” nr 51 (835), 2007-12-20
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: p3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. bakalie
D. bakalii
C. bakaliom
B. bakalie
N. bakaliami
Ms. bakaliach
W. bakalie
-
osm. bakkaliye
z ar. bakkal 'handlarz towarami spożywczymi'