leczo

  • kulin.  potrawa zawierająca paprykę, pomidory i mięso lub wędlinę pokrojone w kawałki i duszone we własnym sosie z przyprawami
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  potrawa
    • węgierskie leczo
  • Mimo, że leczo było udane i wytrawne wino podnosiło ostry smak potrawy, rozmowa się rwała, czuli na twarzach i rękach czujne spojrzenia milczących świadków.

    źródło: NKJP: Wojciech Żukrowski: Kamienne tablice, 1966

    Włoskim odpowiednikiem węgierskiego lecza jest peperonata, danie urzekające nie tylko swym smakiem, ale także prostotą.

    źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Turecki pieprz, Dziennik Polski, 2006-08-12

    Już wiem, co mam na obiadek. Zupkę jarzynową, a na drugie danie ryż z przecierem jabłkowym albo z leczem.

    źródło: NKJP: Internet

    Jako że co roku jemy to samo (bo co tu innego wymyślić, żeby długo poleżało i się nie zepsuło), myślę o bigosach, fasolkach, pulpetach, leczach itp. (skądinąd, wszystko bardzo dobre), proponuję zrobić pierogi.

    źródło: Internet: browarek.org.pl

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: n2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. leczo
    leczo
    pot. lecza
    D. leczo
    pot. lecza
    leczo
    pot. lecz
    pot. leczów
    C. leczo
    pot. leczu
    leczo
    pot. leczom
    B. leczo
    leczo
    pot. lecza
    N. leczo
    pot. leczem
    leczo
    pot. leczami
    Ms. leczo
    pot. leczu
    leczo
    pot. leczach
    W. leczo
    leczo
    pot. lecza

  • węg. lecsó

CHRONOLOGIZACJA:
1966, Przekrój, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 28.07.2020