-
1.
spoż. brązowa, szklista, ciągliwa masa powstała z podgrzewanego cukru, dodawana do potraw, sosów, używana do dekoracji dań -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
- palony karmel
- barwić, farbować/zafarbować, oblane karmelem
-
Wokół rozchodził się słodki zapach karmelu.
źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Złodziejka pamięci, 1998
Z przystawek: ciemne mięso (dziczyzna?) w plasterkach, orzechy włoskie prażone w karmelu i czymś jeszcze [...]
źródło: NKJP: Rita Krzyżaniak: Viva Krystyna! Gazeta Brodnicka, 1999-03-25
Wykonanie: 2 łyżki cukru przyrumienić w garnku na złoty kolor, zalać 1/2 szklanki wody i dokładnie wymieszać. Do powstałego karmelu dodać resztę cukru, miód i masło.
źródło: NKJP: Maria Janicka: Pieprzny piernik, Trybuna Śląska, 2001-12-14
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. karmel
karmele
D. karmelu
karmeli
C. karmelowi
karmelom
B. karmel
karmele
N. karmelem
karmelami
Ms. karmelu
karmelach
W. karmelu
karmele
Inne uwagi
Zwykle lp
-
fr. caramel