karmel

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. cukier

  • 1.

    spoż.  brązowa, szklista, ciągliwa masa powstała z podgrzewanego cukru, dodawana do potraw, sosów, używana do dekoracji dań
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    przyprawy, smaki

    • palony karmel
    • barwić, farbować/zafarbować, oblane karmelem
  • Wokół rozchodził się słodki zapach karmelu.

    źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Złodziejka pamięci, 1998

    Z przystawek: ciemne mięso (dziczyzna?) w plasterkach, orzechy włoskie prażone w karmelu i czymś jeszcze [...]

    źródło: NKJP: Rita Krzyżaniak: Viva Krystyna! Gazeta Brodnicka, 1999-03-25

    Wykonanie: 2 łyżki cukru przyrumienić w garnku na złoty kolor, zalać 1/2 szklanki wody i dokładnie wymieszać. Do powstałego karmelu dodać resztę cukru, miód i masło.

    źródło: NKJP: Maria Janicka: Pieprzny piernik, Trybuna Śląska, 2001-12-14

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. karmel
    karmele
    D. karmelu
    karmeli
    C. karmelowi
    karmelom
    B. karmel
    karmele
    N. karmelem
    karmelami
    Ms. karmelu
    karmelach
    W. karmelu
    karmele

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • fr. caramel