karmelizować się

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. o cukrze

  •   o cukrze, miodzie: zmieniać się w karmel pod wpływem podgrzewania
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    czynności związane z przyrządzaniem jedzenia

    • cukier, miód karmelizuje się
  • Kryształy o zabarwieniu bursztynowym, które możemy kupić w sklepach, otrzymuje się po podgrzaniu syropu z buraka cukrowego, który karmelizując się, nadaje mu zabarwienie i karmelową nutę.

    źródło: NKJP: (karo): Od bursztynowego po brązowy, Dziennik Zachodni, 2005-08-18

    Jedyne rady jakie mogę dać to brak pośpiechu, dużo cierpliwości i próbowanie do skutku, aż w końcu nauczymy się robić karmel, poznamy dobrze swój piec i wyczujemy odpowiedni moment, w którym cukier się karmelizuje.

    źródło: Internet: domowe-wypieki.pl