Chronologizacja
W postaci: greka
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | gryka |
gryki |
|
D. | gryki |
gryk |
|
C. | gryce |
grykom |
|
B. | grykę |
gryki |
|
N. | gryką |
grykami |
|
Ms. | gryce |
grykach |
|
W. | gryko |
gryki |
Inne uwagi
Zwykle lp
Pochodzenie
litew. gríkai (mn.)
z st.rus. grьka 'dosłownie: roślina grecka'
Przytoczoną powyżej etymologię Sławskiego kwestionuje Bańkowski wskazując na pochodzenie z dialektów wsch.-pruskich - grick(e), stąd wyraz st.pol. o wyraźnej charakterystyce mazowieckiej i dawny litewski, a dalej st.rus. (Bańk.). Etymologia niepewna mimo bogatej literatury.
1.a roślina
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
CZŁOWIEK I PRZYRODA Ziemia rolnictwo
Połączenia
- gryka i kukurydza; gryka i proso
- kwiaty, ziarno; pole gryki
- gryka kwitnie, rośnie
- uprawiać grykę
Cytaty
Kasze stanowiły podstawę jadłospisu lubelskiej wsi, bo gryka była tam powszechnie uprawiana. źródło: NKJP: Blisko Poznania, Gazeta Poznańska, 2003-08-25 |
|
Dobrze udał się miód tym, którzy postawili ule w kwitnącej gryce. źródło: NKJP: Grażyna Wosińska: Pszczoły dają mniej miodu, Dziennik Bałtycki, 2000-08-23 |
|
Na polach rosną gryka i jęczmień. źródło: NKJP: Katarzyna Wilk: Sielska kraina w Karkonoszach Słowo Polskie, Gazeta Wrocławska, 2006-07-14 |
1.b ziarno
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- kasza z gryki
Cytaty
Kobiety otworzyły [...] restaurację, w której serwowane są tradycyjne dania z gryki. źródło: NKJP: Nagrodzeni przez cesarza, Dziennik Polski, 2005-03-12 |
|
Do panierowania używajmy różnych ziół i płatków (z gryki, kukurydzy) oraz zarodków pszennych. źródło: NKJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001 |
|
[...] uwzględniając w posiłkach dobowych grykę, proso czy pszenicę, nie zapominamy również o kukurydzy i życie. źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, 1993 |