parzona lub wędzona kiełbasa z drobno mielonego mięsa wieprzowego, o smaku zbliżonym do smaku serdelka
Noty o użyciu
Używane też w postaci skróconej: serdelowa .
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Potem matka zaczęła się skarżyć, że stale dostaje na śniadanie i kolację kiełbasę serdelową i że chciałaby zjeść jabłko [...].
źródło: NKJP: Janusz Głowacki: Rose Café i inne opowieści, 1997
Oczywiście, prawdziwego żuru nie należy zamawiać w restauracji, zwłaszcza podlejszej. Otrzyma się kwaskowatą, wodnistą ciecz, w której pływa gumowate jajko na twardo i skrawki najtańszej, zazwyczaj serdelowej kiełbasy.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Zupa na Wielkanoc, Dziennik Polski, 2008-03-08
Na śniadanie chleb był zawsze z masłem, a u nas w domu masło było wielką rzadkością. Na kolacje dostawaliśmy po parę plasterków serdelowej, a w niedzielę kawałek szynki.
źródło: NKJP: Henryk Grynberg: Życie ideologiczne, osobiste, codzienne i artystyczne, 1998