dość często chodziliśmy na obiady w pobliskich knajpach, przeważnie na Foksal, do „Kameralnej” albo SARP-u. Bardzo popularnym daniem był tam ozór w szarym sosie, naprawdę smaczny!
źródło: NKJP: Anna Bojarska, Maria Bojarska: Siostry B., 1996
W całej Polsce na Wigilię podawano niegdyś barszcz z uszkami i zupę grzybową, karpia w szarym sosie i szczupaka z szafranem.
źródło: NKJP: Anna Gąsiorowska: Nasza droga Wigilia, Gazeta Wyborcza, 1992-12-24
Babcia tradycyjnie dławi się ością karpia w szarym sosie i tata mruczy, również tradycyjnie: - Nie trzeba tak łapczywie jeść.
źródło: NKJP: Danuta Koral: Wydziedziczeni, 1997
Według niektórych przepisów szary sos - zwany często polskim sosem - zagęszczało się utartym piernikiem, czyli miodownikiem.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Dusze potraw, Dziennik Polski, 2001-09-22
[...] zawsze podczas łamania się opłatkiem płakała. Całowała ojca, braci i mnie, całowała siostry ojca, wszystkich Wegnerów, ale widziałam jej łzy padające na świątecznego karpia w polskim sosie.