Od: Benjamin Thompson hrabia Rumford (1753 –1814), fizyk, wynalazca, działacz społeczny, autor receptury tej zupy
Definicja
pożywna zupa przygotowywana na wywarze z kości, tłuszczu zwierzęcego, z dodatkiem ziemniaków, kasz lub ryżu, grochu i sezonowych warzyw, dawniej rozdawana ubogim
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE
Tradycja
świat dawnych epok i wydarzenia historyczne
Cytaty
Zupę rumfordzką podajemy zarówno z ziemniakami, jak i ryżem. Dzięki temu będzie gęsta, treściwa i niezwykle sycąca.
źródło: Zuzanna Gula: Ta zupa była narzędziem w walce z niedożywieniem, 28.11.2023 (haps.pl)
Zupę rumfordzką przez cały XIX wiek tak często rozdawano ubogim i bezdomnym, że zapewne mieli jej dość.
źródło: NKJP: Grochówka, Dziennik Polski, 2000-10-21