bar, w którym można kupić gotowe lub szybko sporządzane przekąski, zwykle zjadane potem na ulicy, np. zapiekanki, hot-dogi
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem
CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE
Biznes
handel i usługi
Połączenia
kucharz; właściciel; lokal, obiekt, punkt, stoisko małej gastronomii praca w małej gastronomii
otworzyć, rozkręcić, uruchomić małą gastronomię
Cytaty
- Od czasu do czasu trafia się praca dla dziewczyn w małej gastronomii. Dobrze jest mieć aktualne badania lekarskie, niezbędne przy pracy z artykułami spożywczymi [...].
źródło: NKJP: (OSC): Pracowite wakacje, Dziennik Polski, 2001-05-08
Były pokazy: fryzjerski, chemiczny, który prezentowali przyszli technicy analitycy, i kulinarny przygotowany przez przyszłych techników żywienia i gospodarstwa domowego oraz hotelarstwa, a także kucharzy małej gastronomii, kelnerów i cukierników.
źródło: NKJP: (JaGA): Szkoły się promują, Nowiny Raciborskie, 2008-04-08
[...] Antonina Zarębska postanowiła zarzucić karierę naukową i związać się z garmażerią i małą gastronomią dworcową.
źródło: NKJP: Jacek Dehnel: Balzakiana, 2008
Nocą, przy ul. 1 Maja w Rabce, jakiś włamywacz dostał się do punktu małej gastronomii „Miko”. Zniknęły stamtąd za jego sprawą słodycze warte 500 zł.