Zboża służą do produkcji artykułów spożywczych: mąki (chleb i ciasta) i kasz. Kasze produkuje się z gryki (kasza gryczana), z prosa (kasza jaglana) i jęczmienia (np. kasza perłowa).
źródło: NKJP: Jan Fereniec: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa, 1985
Oddzielnie ugotować kaszę perłową, podlawszy ją rosołem, a gdy już będzie ugotowaną, włożyć doń kawałek masła, parę łyżek śmietany, trochę natki z pietruszki lub kopru [...].
źródło: NKJP: Dwa krupniki, Dziennik Polski, 2001-11-10
Jedzenie wręcz pyszne - prawdziwa pomidorówka z kawałkami przyzwoitej świeżej wołowiny, mięso duszone w pysznym sosie i dobrze ugotowana kasza perłowa.
źródło: NKJP: Piórem po wodzie, Gazeta Wyborcza, 1992-08-13
A oto całe regionalne menu, jakie Alzatczycy przedstawili europejskim jurorom: najpierw pierożki ze ślimakami z czarną rzodkwią i kaszą perłową; potem sandacz w chrupkim cieście z kapustą i chrzanem [...].
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Między nożem a widelcem, Magazyn Gazety Wyborczej, 1995-12-08