Badania ponad 7 tysięcy ton cukru sprowadzonego pod koniec czerwca tego roku [...] wykazały, że jest to wysokiej jakości cukier rafinowany, a nie - jak wynikało z przedstawionych dokumentów - przeznaczony do dalszego przerobu cukier surowy.
źródło: NKJP: Słodkie oszustwo: Dziennik Polski, 1999-07-14
Najmniej wartościowy dla ludzkiego organizmu jest cukier rafinowany, który oprócz „pustych” 400 kcal (w 100 g) nie dostarcza żadnych wartościowych składników.
[...] jeśli jadamy często wywary z mięsa, gdzie jest masa kwasów tłuszczowych nasyconych, które bardzo łatwo łączą się z cukrem rafinowanym i produkują bezpośrednio już w obrębie żołądka cholesterol - to wtedy zrzucamy cholesterol do wszystkich naszych naczyń krwionośnych i pozostawiamy go w dużej ilości w naszej wątrobie.
źródło: NKJP: xx: Przepis na zdrowie, Wieczór Wybrzeża, 2000-11-21
[...] dla uniknięcia próchnicy należy zapewnić sobie stosowne ilości witamin A, C, D3 oraz soli wapnia i fosforu, a jednocześnie ograniczyć spożywanie cukrów rafinowanych, szczególnie tych występujących w postaci kleistej, nie pojadać między posiłkami i intensywnie czyścić zęby.
źródło: NKJP: Michał Komar: Bestiariusz codzienny, 2003