Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | weka |
weki |
|
D. | weki |
wek |
|
C. | wece |
wekom |
|
B. | wekę |
weki |
|
N. | weką |
wekami |
|
Ms. | wece |
wekach |
|
W. | weko |
weki |
Pochodzenie
niem. austr. (Weißer) Wecken '(pszenna, biała) bułka'
W Krakowie i Galicji - germanizm z okresu zaboru austriackiego
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- kupić; pokroić wekę
Cytaty
Oczywiście, obok kociołka, w koszyczku, czeka weka lub bagietka pokrajana w grubą kostkę źródło: NKJP: Sery w kuchni, Dziennik Polski, 2004-04-17 |
|
A farsz powinien być taki: kilo tłustawej, ale nie za bardzo, zmielonej wieprzowiny, jedna sucha weka, dwa jajka, dwie, trzy cebule. Z weki usuwamy skórkę, a miąższ moczymy. źródło: NKJP: Gołąbki, Dziennik Polski, 2003-02-22 |
|
Tylko w Krakowie wychodzi się bowiem „na pole”, można kupić nie na kredyt, lecz na „borg”, nie miewa się bólów pleców tylko „heksenszus”. Używa się określeń często niezrozumiałych dla mieszkańców innych części Polski, takich, jak weka czy kajzerka. źródło: NKJP: Mieczysław Kasprzyk: Lektura smakowita, Gazeta Krakowska, 2001-08-11 |
|
Przygotowujemy grzanki - wekę krajemy w kostkę, obsmażamy, schab z dzika otaczamy w mące, jajku oraz w grzankach z weki. Smażymy na oleju. Potrawę podajemy z opiekanymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. źródło: NKJP: Półmisek św. Huberta, Dziennik Polski, 2000-10-28 |
|
Gotowym nadzieniem napełnić połówki weki, złożyć, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 5 - 8 godzin. Podawać pokrojoną na kanapki. źródło: NKJP: Konkurs na kanapkę, Dziennik Polski, 2006-09-28 |