Specjalnością i pomysłem aktorki są zupy przyrządzane na bazie ziemniaków. - Zaczynam od ugotowania ziemniaków pokrojonych w kostkę, potem je miksuję, dodaję jarzyny i ogórki kiszone albo pomidory, chwilę jeszcze gotuję albo tylko zagotowuję, zależnie od składników zupy, na koniec doprawiam do smaku.
źródło: NKJP: Zaprosili nas Ewa Wiśniewska i Krzysztof Kowalewski, Kuchnia, 1998-06
Pszenicę zemleć, dodać dobrze rozgotowaną kaszę kukurydzianą, kiedy jest jeszcze gorąca. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać. Przyprawy ziołowe można zestawić dowolnie do smaku.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
Zagotować szklankę wody z octem dodając sól i cukier do smaku.
źródło: NKJP: Kwaśny uśmiech, czyli marynaty, Polityka, 2005-08-27
Wymyła puszkę piaskiem i napełniła ją wodą, uważając, żeby jej nie zmącić. Chociaż wzięta z rzeki, nie powinna być szkodliwa, jeśli się ją zagotuje. Dla smaku postanowiła wrzucić parę listków mięty, jak to czasem robiono na harcerskim obozie.
źródło: NKJP: Irena Jurgielewiczowa: Ten obcy, 1961
Wszyscy dygoczemy z zimna. Dolewamy do kawy pół butelki mezcalu, indiańskiej wódki z kaktusa, doprawianej dla smaku...
źródło: NKJP: Jerzy Rxxdot Suchocki: Tajemnice Jaskini Byka, Gazeta Wyborcza,1997-12-12