Biała bułka nie zawiera mikroelementów ani witamin, dlatego łączenie jej ze źródłami żelaza tylko utrudnia jego wchłanianie. Lepsze jest pieczywo z mąki z pełnego przemiału z masłem (nie z margaryną) połączone z zielonymi, czerwonymi i pomarańczowymi warzywami.
źródło: NKJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001-04
Każde z szóstki rodzeństwa [...] na urodziny dostaje białą bułkę i kakao. Na co dzień jest ciemny chleb, kluski i ziemniaki.
Po makaronie (nawet z durum i al dente) i tak musi brać większą dawkę insuliny, choć i tak mniejszą niż po białych bułkach, które nie dość, że z białej mąki, to jeszcze pełne cukru i tłuszczu mającego pośredni wpływ na poziom glukozy we krwi.
źródło: NKJP: Internet
Na wsi i w małych miasteczkach najlepiej sprzedaje się zwykły pszenny chleb i białe bułki. Piekarze podkreślają, że do sklepów w takich miejscowościach praktycznie nie wysyłają chlebów żytnich, grahamek i fantazyjnych bułek oklejonych ziarnami zbóż.
źródło: NKJP: Maciej Kołodziejczyk: Nasz polski powszedni, Trybuna Śląska, 2004-02-06