Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | dynia |
dynie |
|
D. | dyni |
dyń |
|
C. | dyni |
dyniom |
|
B. | dynię |
dynie |
|
N. | dynią |
dyniami |
|
Ms. | dyni |
dyniach |
|
W. | dynio |
dynie |
Pochodzenie
może psł. *kъdyńi 'dynia, melon'
z gr. kydónia (mē̃la) 'kidońskie (jabłka)'
Od nazwy miejscowości na Krecie, z której pochodziły nieznane Słowianom rośliny i ich owoce.
1.a roślina
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | roślina |
Połączenia
- gatunek dyni
- dynia rośnie
Cytaty
Pomiędzy oczyszczone od chwastów rzędy kukurydzy sieją dynię, fasolę i paprykę, trzy podstawowe rośliny od wieków uzupełniające ich kukurydziane menu. źródło: NKJP: Jan Gać: W ojczyźnie Majów, 2007 |
|
Powoje kwitną. I dynie rosną na daszkach. źródło: NKJP: Jacek Dehnel: Rynek w Smyrnie, 2007 |
1.b owoc
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- marynowana; wydrążona; ogromna, wielka; pękata dynia; pomarańczowe, żółte dynie
- nasiona, pestki, skorupa dyni
- pestki; dżem, przecier, sok, zupa; lampiony z dyni
- obrać, pokroić, przygotować dynię
Cytaty
Smak dyni jest mało wyrazisty, dlatego dania z „bani” trzeba dobrze przyprawić – pieprzem cayenne, imbirem, curry lub odrobiną soku z cytryny. źródło: NKJP: Agata Markowicz: Nie bój się dyni, Trybuna Śląska, 2004-09-11 |
|
Ziarna dyni i słonecznika [...] łagodzą objawy depresji i poprawiają sen, a to dzięki zawartości w nich kwasów omega - 3. źródło: NKJP: Antonina Malinkiewicz: Dieta dla umysłu, 2008 |
|
[...] sprzedawano garnki i miski polewane, a także najtańsze naczynia ubogich wykonane z suchej, wydrążonej dyni. źródło: NKJP: Zofia Kossak: Przymierze, 1952 |
|
[...] dynie najlepsze są w marynacie choć można je także spożywać na surowo, gotowane, pieczone, smażone itp. Potraw z dyń jest co najmniej kilkadziesiąt. źródło: NKJP: Piotr Ilczyna: To był dobry rok, Gazeta Wrocławska, 1999-06-09 |