— Szef oprowadził mnie po zakładzie, poczęstował różnymi wyrobami, najbardziej smakował mi czarny salceson — wspomina. — Wtedy postanowiłem, że będę także produkował takie dobre wyroby.
źródło: NKJP: (il): Majster studiuje, Dziennik Zachodni, 2002-06-18
Wachlarz propozycji był szeroki: od kuchni chińskiej poprzez pieczyste, pierogi, sałatki, na czarnym salcesonie i swojskiej kiełbasie kończąc.
źródło: NKJP: TR ES WP DEG: Z regionu pilskiego, Gazeta Poznańska, 2006-07-13
Oto przykładowo plan poranka bohaterki reportażu „Mały realizm”: „Jest trzecia dwadzieścia. Za dwadzieścia czwarta wychodzi. W Zakładzie kupi sobie dwadzieścia deka czarnego salcesonu i ćwiarteczkę chleba. W zakładzie jest przed szóstą”.
źródło: NKJP: Zdzisław Pietrasik: Człowiek jako gatunek ludzki, Polityka, 2004-11-20
O fuj - jeżeli są jakieś granice spożywania mięsa to jest nią jedzenie czerniny, kaszanki i czarnego salcesonu....
źródło: NKJP: Internet
Ale kiełbas mi się nie chce robić, dlatego proszę o śląską i polską (w sumie z 20 kg). Oprócz tego biorę wątrobiankę, czarne salcesony.