choroba polegająca na nietolerowaniu glutenu, objawiająca się bólem brzucha, a nawet uporczywymi biegunkami, powodująca częściowe uszkodzenie jelit, co z kolei prowadzi do zaburzenia procesu wchłaniania składników odżywczych
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Choroby i ich leczenie
rodzaje chorób
Asia ma również chorobę trzewną, nie toleruje glutenu, który można znaleźć w kukurydzy, jajach czy pszenicy.
źródło: NKJP: Arkadiusz Nowrotek: TAK dla rodziny, Trybuna Śląska, 2004-07-09
Celiakię (inaczej glutenozależną chorobę trzewną) uważa się za chorobę uwarunkowaną genetycznie, ale nie bez znaczenia są też nawyki żywieniowe, np. zbyt wczesne wprowadzenie do menu dzieci pokarmów zawierających gluten.
źródło: NKJP: (d): Gdy chleb szkodzi, Dziennik Łódzki, 2005-02-05
Produkty absolutnie zabronione przy chorobie trzewnej to: pszenica, żyto, jęczmień, wszelkiego rodzaju pieczywo zwykłe, mąki i makarony na bazie zbożowej, kasza manna oraz jęczmienna, ciastka i herbatniki.