sól spożywcza otrzymywana poprzez oczyszczenie soli kamiennej, wykorzystywana jako przyprawa oraz jako środek konserwujący
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Ziemia
minerały i pierwiastki
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki
Cytaty
Wydobycie soli odbywało się przez jej rozpuszczenie w wodzie w komorach eksploatacyjnych, utworzenie w ten sposób solanki i wypompowanie jej na powierzchnię. Solankę poddaje się w warzelni odparowaniu, otrzymując czystą, białą sól warzoną.
Jod występuje w wodzie [...], jest także w rybach morskich, rzodkiewce, rzodkwi, pomidorach, ziemniakach [...] oraz soli kamiennej. Dlatego warto zastąpić śnieżnobiałą sól warzoną tą mniej atrakcyjną, ale za to zdrowszą.
źródło: NKJP: Antonina Malinkiewicz: Dieta dla umysłu, 2008
Tutejsza kopalnia jest największym w Polsce producentem soli kamiennej.[...] Najlepszym dla niej świadectwem jest sama sól. Produkt o wyjątkowych walorach, zawierający pierwiastki śladowe, bezcenne dla organizmu, których próżno szukać w soli warzonej.
źródło: NKJP: Izabela Kolasińska: Co zrobić z kopalnią?, Gazeta Poznańska, 2001-11-23