ciała odpornościowe

  • med.  płyny ustrojowe, stanowiące część układu odpornościowego człowieka, odpowiadające za obronę organizmu przed bakteriami, wirusami, pasożytami oraz grzybami
  • CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA

    Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego

    części ciała, elementy i substancje składowe

    • wytwarzać ciała odpornościowe
  • Mleko kozie zawiera wszystkie ważne dla organizmu składniki odżywcze. Jest ono bogate w proteiny, witaminy, a przede wszystkim w ciała odpornościowe.

    źródło: NKJP: (vinga): Niedocenione mleko, NTN Żuˆławy, 2000-01-21

    Noworodki i niemowlęta nie mają jeszcze w pełni wykształconego układu odpornościowego, dysponują tylko ciałami odpornościowymi przekazywanymi im z mlekiem matki.

    źródło: NKJP: SIEL: System ochronny, Gazeta Poznańska, 2001-07-23

    O tej porze roku często się przeziębiamy. Do budowy ciał odpornościowych potrzebne nam są węglowodany, które „zjadamy” np. w [...] makaronie i ryżu.

    źródło: NKJP: Bogumiła Nehrebecka: Coś na rozgrzewkę, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2005-10-24

    Witamina C reguluje w organizmie prawidłową działalność fermentów i hormonów, sprzyja wytwarzaniu ciał odpornościowych oraz przyspiesza krzepnięcie krwi. Niedobór witaminy C bywa przyczyną osłabienia [...].

    źródło: NKJP: Alicja Dubicka: Poradnik Sprzedawcy Żywności, 1973

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    p2, odmienny: ciała, odpornościowe
Data ostatniej modyfikacji: 20.05.2015