ocet siedmiu złodziei

  • płyn powstały w wyniku długotrwałego moczenia czosnku, piołunu i kilku innych ziół w occie winnym, stosowany w średniowieczu jako środek odkażający w okresach epidemii dżumy
  • Współcześnie używane tylko jako człon konstrukcji porównawczych.

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy


    CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA

    Choroby i ich leczenie

    leki i sposoby leczenia, zabiegi, sprzęty medyczne

    • kwaśny, skwaśniały jak ocet siedmiu złodziei
  • Czemu Dorota ma taką minę jakby wypiła ocet siedmiu złodziei? Trzeba się bawić, kiedy jest okazja!

    źródło: NKJP: Ewa Nowacka: As w rękawie, 1998

    Wołowina - smak wołowiny, a nie przypraw do niej dodanych, ryba ryby, zaś jarzyna jarzyny, a nie kwaśnego jak ocet siedmiu złodziei albo też ostrego jak piekło sosu.

    źródło: NKJP: Biesiadny savoir-vivre, Dziennik Polski, 2004-04-24

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny: ocet
  • Substancja ta miała być wypijana przez ludzi okradających domy zmarłych na dżumę, w celach odkażających.

Data ostatniej modyfikacji: 13.03.2013