pralina

  • czekoladka wypełniona nadzieniem ze słodkiej masy o różnym smaku
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  pralinka
    hiperonimy:  czekoladka
    • nadziewane praliny; praliny czekoladowe
    • praliny w czekoladzie
    • pudełko pralin
  • Każde opakowanie zawiera siedem rodzajów pralin. Czekoladki w opakowaniach czerwonych i zielonych są oblane czekoladą deserową, a w niebieskich i żółtych - czekoladą mleczną.

    źródło: NKJP: red: Gdy widzę słodycze..., Gazeta Wrocławska, 2001-05-26

    Co najlepiej podawać do czekolady? – Proponujemy desery lodowe i ciasta, np. sernik. Częstym dodatkiem są także praliny i cukierki ręcznie robione, które występują w 27 smakach.

    źródło: NKJP: Alicja Zboińska: Czeka czekolada, Dziennik Łódzki, 2006-07-18

    Oprócz tortów i ciastek obowiązkową dyscypliną mistrzostw są praliny. Nie takie, jak kupujemy w bombonierkach, lecz wykonane i sprzedane na świeżo tak jak ciastka.

    źródło: NKJP: Maria Nowak: Powróćcie, praliny!, Gazeta Poznańska, 2002-09-20

    Produkujemy nadziewane praliny w największym wyborze smaków - wyjaśnia prezes Moczulski i natychmiast przystępuje do wykładu na temat pożytków dla zdrowia płynących z jedzenia czekolady.

    źródło: NKJP: Adam Grzeszak: Wypasiona krówka, Polityka nr 2602, 2007-04-28

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. pralina
    praliny
    D. praliny
    pralin
    C. pralinie
    pralinom
    B. pralinę
    praliny
    N. praliną
    pralinami
    Ms. pralinie
    pralinach
    W. pralino
    praliny
  • fr. praline

    Forma francuska od nazwiska marszałka Césara de Choiseul du Plessis-Praslin (1598-1675), którego kucharz przyrządził po raz pierwszy ten rodzaj czekoladek

CHRONOLOGIZACJA:
1904, Ziarno, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 01.09.2018