pralina
-
czekoladka wypełniona nadzieniem ze słodkiej masy o różnym smaku
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
synonimy: pralinka
hiperonimy: czekoladka
-
- nadziewane praliny; praliny czekoladowe
- praliny w czekoladzie
- pudełko pralin
-
Każde opakowanie zawiera siedem rodzajów pralin. Czekoladki w opakowaniach czerwonych i zielonych są oblane czekoladą deserową, a w niebieskich i żółtych - czekoladą mleczną.
źródło: NKJP: red: Gdy widzę słodycze..., Gazeta Wrocławska, 2001-05-26
Co najlepiej podawać do czekolady? – Proponujemy desery lodowe i ciasta, np. sernik. Częstym dodatkiem są także praliny i cukierki ręcznie robione, które występują w 27 smakach.
źródło: NKJP: Alicja Zboińska: Czeka czekolada, Dziennik Łódzki, 2006-07-18
Oprócz tortów i ciastek obowiązkową dyscypliną mistrzostw są praliny. Nie takie, jak kupujemy w bombonierkach, lecz wykonane i sprzedane na świeżo tak jak ciastka.
źródło: NKJP: Maria Nowak: Powróćcie, praliny!, Gazeta Poznańska, 2002-09-20
Produkujemy nadziewane praliny w największym wyborze smaków - wyjaśnia prezes Moczulski i natychmiast przystępuje do wykładu na temat pożytków dla zdrowia płynących z jedzenia czekolady.
źródło: NKJP: Adam Grzeszak: Wypasiona krówka, Polityka nr 2602, 2007-04-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pralina
praliny
D. praliny
pralin
C. pralinie
pralinom
B. pralinę
praliny
N. praliną
pralinami
Ms. pralinie
pralinach
W. pralino
praliny
-
fr. praline
Forma francuska od nazwiska marszałka Césara de Choiseul du Plessis-Praslin (1598-1675), którego kucharz przyrządził po raz pierwszy ten rodzaj czekoladek