-
5.
słodkie ciasto pieczone w formie prostokątnej lub mającej kształt ściętego stożka -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- drożdżowa, lukrowana, świąteczna, wielkanocna babka
- babki i mazurki
- kawałek babki
- forma na babkę
- jeść, piec, posypać (cukrem), upiec babkę
-
Częstowano babką drożdżową, przepisowo lukrowaną, bogato inkrustowaną rodzynkami.
źródło: NKJP: Z wiosną, przed Wielkanocą, Dziennik Polski, 2002-03-15
Po upieczeniu można babkę nadziać marmoladą morelową i oblać galaretką o takim samym smaku.
źródło: NKJP: Babka kukurydziana, Super Express. Dodatek kulinarny, 1998
Cukiernie gotowe są przyjmować zamówienia na wielkanocne mazurki, babki i serniki.
źródło: NKJP: (k): Za miesiąc Wielkanoc, Dziennik Łódzki, 2003-03-19
.Jedliśmy również babki posypywane kruszonką i babki zawijane z marmoladą, moskole, piliśmy herbaty o różnych smakach - dobre na różne dolegliwości.
źródło: NKJP: (AN): Uczta dla podniebienia, Gazeta Krakowska, 2002-02-11
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. babka
babki
D. babki
babek
C. babce
babkom
B. babkę
babki
N. babką
babkami
Ms. babce
babkach
W. babko
babki
-
Zob. baba