otręby

  • łuski nasion pozostałe po zmieleniu ziarna zbóż, używane jako pasza lub składnik potraw
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • otręby owsiane, pszenne, żytnie
    • otręby i kiełki, otręby i zarodki
    • dodatek; garść, łyżka; kilogram otrąb (otrębów)
    • chleb, pieczywo z otrębami
  • Śniadanie: 150 g jogurtu z 2 łyżkami otrąb pszennych, banan Obiad: 100 g pieczonej piersi kurczaka, 250 g ugotowanego szpinaku, sos z pół szklanki jogurtu doprawionego tymiankiem. Kolacja: l jajko na twardo, 2 pomidory, pół cebuli, kromka chrupkiego pieczywa.

    źródło: NKJP: U-waga klub, Gazeta Poznańska, 2002-11-16

    W północnej Polsce jadano jagły, kaszę jaglaną gotowaną na mleku z masłem, cukrem i suszonymi śliwkami [...], a także breję - gęstą potrawę z suszonych owoców zaprawionych mąką lub wymieszanych z otrębami żytnimi albo pszennymi.

    źródło: NKJP: Przy wigilijnym stole: Dziennik Polski, 2006-12-21

    - Teraz może pan zjeść - powiedziała Jaśka. - Proszę. Podgrzałam. Łapsza . - A cóż tu takiego... łapsza ? - Zupa z czarnej mąki i otrębów.

    źródło: NKJP: Jerzy Krzysztoń: Wielbłąd na stepie, 1978

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: p3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. otręby
    D. otrąb
    otrębów
    C. otrębom
    B. otręby
    N. otrębami
    Ms. otrębach
    W. otręby
  • psł. *otrǫba / *otrǫbъ 'łuski z ziaren oddzielone, obtłuczone'

    Forma prasłowiańska jest rzeczownikiem odczasownikowym od przedrostkowego *otrǫbiti 'odrąbać'; pierwotne znaczenie 'to, co jest odrąbane, usunięte przez rąbanie, uderzanie' (pierwotnie otręby powstawały przy obtłukiwaniu ziarna); zob.  rąbać 

CHRONOLOGIZACJA:
1464, Bańk
Data ostatniej modyfikacji: 26.01.2015