knedel
-
kulka z ciasta wypełniona nadzieniem
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- knedle ze śliwkami
- pyzy i knedle
-
Knedle gotuję w dużej ilości osolonego wrzątku jeszcze dobre 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmuję łyżką cedzakową i polewam słoniną zasmażoną z cebulą pokrojoną w niezbyt drobną kostkę.
źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Zupa jarzynowa. Knedle ziemniaczane, Gazeta Poznańska, 2001-10-29
Do knedli idealne są węgierki, ale na nie jeszcze nie pora. Renklody trochę za duże, z innych odmian ciężko wyjmuje się pestki.
źródło: NKJP: Ewa Wachowicz: Knedle ze śliwkami, Gazeta Krakowska, 2007-08-04
Zapowiedziane na następny dzień menu wprowadziło w euforię dzieciaki, a ja, z niejaką ulgą, zaplanowałem post - no może pościk, krótki urlop od stołu - jako że serdecznie nie znoszę zupy jabłkowej z makaronem, a wobec knedli z owocami odczuwam obojętność graniczącą z niechęcią.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Rozkosz w Pupkach, czyli mały przewodnik gastronomiczny po gminie Jonkowo i okolicach, Gazeta Wyborcza,1996-09-20
Pyszniły się na miskach i małopolskie knedle z bryndzą, i wieprzowina w ziołach, i śląskie krupnioki, i roladki ze szpinakiem, i wielkopolskie pyry nadziewane, i pomorskie śledzie z grzybami tudzież inne specjały z różnych regionów.
źródło: NKJP: (ASZ): Specjały w specjalnej, Dziennik Polski, 2005-01-08
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. knedel
knedle
D. knedla
knedli
C. knedlowi
knedlom
B. knedla
knedel
knedle
N. knedlem
knedlami
Ms. knedlu
knedlach
W. knedlu
knedle
Inne uwagi
Zwykle lm
-
+ knedel + (z CZYM) -
niem. Knödel 'kluska'