-
1.b
potrawa z kani - grzybów -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Bardzo szkodliwa jest smażona kania, prawie surowa w środku.
źródło: NKJP: Monika Panfil: Zielonkawy morderca, Gazeta Wyborcza, 1994-09-15
Nie ma pan pojęcia, jaki grzybny jest ten rok. Borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki, rydze, kanie, co pan chce. Kanie na masełku, palce lizać. Niech się najlepsze kotlety schowają.
źródło: NKJP: Wiesław Myśliwski: Traktat o łuskaniu fasoli, 2007
Jak już objedzą się maślakami w śmietanie, nasmażą rydzów albo kani i nagotują zup grzybowych, może zatęsknią za innym smakiem?
źródło: NKJP: Krzysztof Kucharski: Cielę podalpejskie, Gazeta Wrocławska, 2002-08-16
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kania
kanie
D. kani
kani
neut kań
char C. kani
kaniom
B. kanię
kanie
N. kanią
kaniami
Ms. kani
kaniach
W. kanio
kanie
-
psł. *kańa 'ptak kania'
Wyraz być może pochodzenia dźwiękonaśladowczego. Nazwa grzyba prawdopodobnie wtórna od nazwy ptaka, choć z niejasnych powodów.