gzik

  • kulin.  rozdrobniony ze śmietaną lub jogurtem twaróg wymieszany z różnymi dodatkami, np. rzodkiewką, szczypiorkiem lub cebulą, typowy dla kuchni wielkopolskiej
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  potrawa
  • Śniadanie gotowe. Na białym talerzu czerwone jabłko, obok chrupiąca bułka z masłem i gzikiem.

    źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Złodziejka pamięci, 1998

    Usiadł przy stoliku w kawiarnianym ogródku. Zamówił poznańskie przysmaki - pyry z gzikiem i barszcz.

    źródło: NKJP: Tomasz Klarecki, Izabela Smolarek: Wilk... i śmierć bankiera, 2006

    Uczniowie klas pierwszych zachęcali do skosztowania przepysznych potraw, które sami przygotowali. Były dynie pod różnymi postaciami, sałatki owocowe i warzywne, jabłka, marchewki, orzechy, kompoty, gzik , maślanka i świeży chleb – wszystko co zdrowe i bardzo smaczne.

    źródło: NKJP: (JS): Zdrowo i smacznie, Gazeta Poznańska, 2002-10-25

    My szukamy na stole bundzu, a Wielkopolanki pytają o gzik, co nam kojarzy się z czymś całkiem innym niż jedzenie. W obu przypadkach chodzi zaś o ser.

    źródło: NKJP: (sś): Gzik na zbyrcku, Gazeta Krakowska, 2004-08-06

    Na obiad dobre będą ziemniaki w mundurkach z gzikiem, kulki brukwiowe po badowsku, frytki z selera, patisony nadziewane mięsem, szparagi zapiekane z móżdżkiem albo w sosie holenderskim.

    źródło: NKJP: (kaw): Odświeżone warzywa, Dziennik Zachodni, 2007-01-26

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. gzik
    gziki
    D. gzika
    gzików
    C. gzikowi
    gzikom
    B. gzik
    gziki
    N. gzikiem
    gzikami
    Ms. gziku
    gzikach
    W. gziku
    gziki
  • Wyraz o niejasnym pochodzeniu.

CHRONOLOGIZACJA:
1867, O. Kolberg, "Lud: Kujawy", books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 21.02.2017