gzik
-
kulin. rozdrobniony ze śmietaną lub jogurtem twaróg wymieszany z różnymi dodatkami, np. rzodkiewką, szczypiorkiem lub cebulą, typowy dla kuchni wielkopolskiej
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
Śniadanie gotowe. Na białym talerzu czerwone jabłko, obok chrupiąca bułka z masłem i gzikiem.
źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Złodziejka pamięci, 1998
Usiadł przy stoliku w kawiarnianym ogródku. Zamówił poznańskie przysmaki - pyry z gzikiem i barszcz.
źródło: NKJP: Tomasz Klarecki, Izabela Smolarek: Wilk... i śmierć bankiera, 2006
Uczniowie klas pierwszych zachęcali do skosztowania przepysznych potraw, które sami przygotowali. Były dynie pod różnymi postaciami, sałatki owocowe i warzywne, jabłka, marchewki, orzechy, kompoty, gzik , maślanka i świeży chleb – wszystko co zdrowe i bardzo smaczne.
źródło: NKJP: (JS): Zdrowo i smacznie, Gazeta Poznańska, 2002-10-25
My szukamy na stole bundzu, a Wielkopolanki pytają o gzik, co nam kojarzy się z czymś całkiem innym niż jedzenie. W obu przypadkach chodzi zaś o ser.
źródło: NKJP: (sś): Gzik na zbyrcku, Gazeta Krakowska, 2004-08-06
Na obiad dobre będą ziemniaki w mundurkach z gzikiem, kulki brukwiowe po badowsku, frytki z selera, patisony nadziewane mięsem, szparagi zapiekane z móżdżkiem albo w sosie holenderskim.
źródło: NKJP: (kaw): Odświeżone warzywa, Dziennik Zachodni, 2007-01-26
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. gzik
gziki
D. gzika
gzików
C. gzikowi
gzikom
B. gzik
gziki
N. gzikiem
gzikami
Ms. gziku
gzikach
W. gziku
gziki
-
Wyraz o niejasnym pochodzeniu.