-
5.
cienki, okrągły i chrupki wafel, wypiekany z wody, mąki pszennej i oleju w specjalnej formie -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: wafel
-
Moje wnuki przepadają za oblatami.
źródło: Internet: podnorweskimniebem.blogspot.com
Powszechne było wypiekanie oblatów w śląskich domach na własne potrzeby, jako słodką przekąskę.
źródło: Internet: minrol.gov.pl
Są grillowane oscypki, żareckie obwarzanki odpustowe, śląskie oblaty, miód pitny i grzaniec.
źródło: NKJP: bib: Jesienny Jarmark Katowicki ożywił deptaki na razie... Na dwa tygodnie, Dziennik Zachodni, 2008-09-12
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. oblat
oblaty
D. oblatu
oblatów
C. oblatowi
oblatom
B. oblat
oblaty
N. oblatem
oblatami
Ms. oblacie
oblatach
W. oblacie
oblaty
-
niem. Oblate
z p.-łac. oblāta 'hostia'