dwójniak

  • kulin.  półsłodki miód pitny, w którego produkcji jedna porcja miodu (pszczelego) została rozcieńczona jedną porcją wody lub soku owocowego
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    używki

  • hiperonimy:  miód
    • dwójniak i czwórniak, dwójniak i półtorak, dwójniak i trójniak
  • I tak najdroższy miód pitny - półtorak, to jedna część miodu przypadająca na pół części płynu. Troszkę tańszy, a według smakoszy najsmaczniejszy, jest dwójniak, który w scenerii mrocznego i mroźnego wieczoru smakuje wyśmienicie.

    źródło: NKJP: Magdalena Szałachowska: To, co misie lubią najbardziej, Dziennik Bałtycki, 2005-12-21

    Kiedy cukier zostanie wcielony w żółtka, te zaś pojaśnieją, dolewamy kieliszek miodu pitnego, najlepiej starego dwójniaka, choć słodszy półtorak również byłby na miejscu.

    źródło: NKJP: Tomasz Pióro: Podzwonne, Ozon, 2005

    Usadziły mężczyzn przy stole, napoiły dwójniakiem, postawiły tacę z łakociami.

    źródło: NKJP: Iwona Surmik: Ostatni smok, 2005

    Dorośli z zainteresowaniem przyglądali się pokazom miodobrania, degustując znane w całej Europie trójniaki i dwójniaki.

    źródło: NKJP: Miodobranie w deszczu, Dziennik Polski, 2003-07-07

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3, m2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. dwójniak
    dwójniaki
    D. dwójniaka
    rzadziej dwójniaku
    dwójniaków
    C. dwójniakowi
    dwójniakom
    B. dwójniak
    pot. dwójniaka
    dwójniaki
    N. dwójniakiem
    dwójniakami
    Ms. dwójniaku
    dwójniakach
    W. dwójniaku
    dwójniaki

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • Zob. dwa I.
    Od proporcji 1:1, w jakiej miód pitny rozcieńczony jest wodą.

CHRONOLOGIZACJA:
1861, SJPWil
Data ostatniej modyfikacji: 27.06.2016