dwójniak
-
kulin. półsłodki miód pitny, w którego produkcji jedna porcja miodu (pszczelego) została rozcieńczona jedną porcją wody lub soku owocowego
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
używki -
hiperonimy: miód
-
- dwójniak i czwórniak, dwójniak i półtorak, dwójniak i trójniak
-
I tak najdroższy miód pitny - półtorak, to jedna część miodu przypadająca na pół części płynu. Troszkę tańszy, a według smakoszy najsmaczniejszy, jest dwójniak, który w scenerii mrocznego i mroźnego wieczoru smakuje wyśmienicie.
źródło: NKJP: Magdalena Szałachowska: To, co misie lubią najbardziej, Dziennik Bałtycki, 2005-12-21
Kiedy cukier zostanie wcielony w żółtka, te zaś pojaśnieją, dolewamy kieliszek miodu pitnego, najlepiej starego dwójniaka, choć słodszy półtorak również byłby na miejscu.
źródło: NKJP: Tomasz Pióro: Podzwonne, Ozon, 2005
Usadziły mężczyzn przy stole, napoiły dwójniakiem, postawiły tacę z łakociami.
źródło: NKJP: Iwona Surmik: Ostatni smok, 2005
Dorośli z zainteresowaniem przyglądali się pokazom miodobrania, degustując znane w całej Europie trójniaki i dwójniaki.
źródło: NKJP: Miodobranie w deszczu, Dziennik Polski, 2003-07-07
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3, m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. dwójniak
dwójniaki
D. dwójniaka
rzadziej dwójniaku
dwójniaków
C. dwójniakowi
dwójniakom
B. dwójniak
pot. dwójniaka
dwójniaki
N. dwójniakiem
dwójniakami
Ms. dwójniaku
dwójniakach
W. dwójniaku
dwójniaki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Zob. dwa I.
Od proporcji 1:1, w jakiej miód pitny rozcieńczony jest wodą.