kebabcze

  • kulin.  potrawa bałkańska w formie małych kotlecików sporządzonych z pieczonego na grillu mielonego mięsa z przyprawami
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  potrawa
  • Turyści, którzy pojadą do Bułgarii pierwszy raz, mogą być pewni, że zastaną tam [...]wyśmienite jedzenie (kjufte, kebabcze, szyszczeta, szopska sałata zapadną na zawsze w pamięci), niepowtarzalne wino oraz wiele wrażeń z wieczorów folklorystycznych [...].

    źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Sentymentalne wakacje, Gazeta Poznańska, 2004-06-07

    Bułgaria także była okupowana przez Turków i właśnie wszelkie kebabcze pochodzą z tureckiej tradycji.

    źródło: NKJP: Internet

    Na Bobrowiecką szedłem bez wielkich oczekiwań, za to wracałem zachwycony. Jak należało się spodziewać, znalazłem tam i baraninę, i wieprzowinę, i wołowinę, i kurczaka na rozmaite sposoby, a także mielone kombinacje rodem z kuchni turecko-arabskiej – kebabcze i kiufte.

    źródło: NKJP: Piotr Bikont: Bułgarski język na polskim podniebieniu, Gazeta Wyborcza, 1997-11-21

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: n2

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. kebabcze
    kebabcze
    D. kebabcze
    kebabcze
    C. kebabcze
    kebabcze
    B. kebabcze
    kebabcze
    N. kebabcze
    kebabcze
    Ms. kebabcze
    kebabcze
    W. kebabcze
    kebabcze
  • bułg. кебапче

CHRONOLOGIZACJA:
1986, NSP
Data ostatniej modyfikacji: 16.04.2017