kebabcze
-
kulin. potrawa bałkańska w formie małych kotlecików sporządzonych z pieczonego na grillu mielonego mięsa z przyprawami
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
Turyści, którzy pojadą do Bułgarii pierwszy raz, mogą być pewni, że zastaną tam [...]wyśmienite jedzenie (kjufte, kebabcze, szyszczeta, szopska sałata zapadną na zawsze w pamięci), niepowtarzalne wino oraz wiele wrażeń z wieczorów folklorystycznych [...].
źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Sentymentalne wakacje, Gazeta Poznańska, 2004-06-07
Bułgaria także była okupowana przez Turków i właśnie wszelkie kebabcze pochodzą z tureckiej tradycji.
źródło: NKJP: Internet
Na Bobrowiecką szedłem bez wielkich oczekiwań, za to wracałem zachwycony. Jak należało się spodziewać, znalazłem tam i baraninę, i wieprzowinę, i wołowinę, i kurczaka na rozmaite sposoby, a także mielone kombinacje rodem z kuchni turecko-arabskiej – kebabcze i kiufte.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Bułgarski język na polskim podniebieniu, Gazeta Wyborcza, 1997-11-21
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kebabcze
kebabcze
D. kebabcze
kebabcze
C. kebabcze
kebabcze
B. kebabcze
kebabcze
N. kebabcze
kebabcze
Ms. kebabcze
kebabcze
W. kebabcze
kebabcze
-
bułg. кебапче